søndag 1. desember 2013

Marshmallows!

Okay, så det hender jeg lager ting. I går lagde jeg marshmallows.

Det stemmer. Jeg lagde marshmallows. Det er faktisk mulig. Det er en ting du kan gjøre.

Vel, hvis du har en kjøkkenmaskin med en metallvisp kan du gjøre det. Det lærte jeg i går.
Jeg har ikke en kjøkkenmaskin med metallvisp. Jeg har vanlige håndholdte elektriske miksere.
Det fungerer ikke veldig bra. Et tips fra meg til deg; hvis du skal lage marshmallows, pass på at du har riktig utstyr. En mixmaster blir veldig, veldig lei seg hvis du bruker den til denne oppskriften. Veldig lei seg.

Denne posten blir ikke akkurat full av bilder (jeg har nøyaktig to av dem), fordi.. vel, prøv selv å ta bilder når hendene dine er fulle av klissete greier og kjøkkenet ditt er fullt av klissete greier og du føler du er med i en slapstick-film der alt du tar på sitter fast på deg. Jeg kommer aldri til å le av sånne scener igjen, fordi jeg veit hvordan det føles nå. Det suger.

Så, nå som dere er advart, la oss begynne!


Om-nom Vanilla Marshmallows
Lettere tilpasset fra Shauna Sever, som tilpasset den fra Baked: New Frontiers in Baking.

Først og fremst, denne oppskriften er for en form på 20x20 cm. Hvis du vil ha mer marshmallows kan du doble oppskriften og bruke en form på 23x33 cm (eller det nærmeste du har) istedet. Da får du masse marshmallows. Ikke nok til å fylle opp et badekar, men nok til å fylle opp minst fem venner, alt etter hvor glade de er i marshmallows. Ikke spis alle selv. Jula er rett rundt hjørnet, del heller med venner og familie!

Du trenger:
6 plater gelatin
200 g sukker (1 cup)
125 ml light corn syrup*, delt (1/2 cup)
60 ml vann (1/4 cup)
1 stk vaniljestang
2 ts vaniljeekstrakt
En klype salt
Konditorfarge, om du vil
Melis

Sukkertermometer (jeg vet Panduro har)

*Light corn syrup er ikke akkurat vanlig i Norge, men du kan få det i utvalgte butikker. Gå til din nærmeste Meny/Centra/Ultra (eller andre kjeder som har Oluf Lorentzen som en engrospartner) og be dem ta inn Karo Light Corn Syrup, EPD-nr. er 1343201 (det gjør det lettere for dem). Det koster ca. 80,- for en flaske på 470 ml. Dyrt, men verdt det!

Smør forma med smør, margarin eller smaksnøytral olje (oppskrifta sier Delfiafett e.l., men jeg brukte meierismør, og det funka helt fint), og pass på at du dekker kanter og hjørner også. Ha i litt melis og vri rundt på forma til melisen har dekket alt fettet. Sett formen til side.

Ha gelatinplatene i en medium stor bolle, og fyll opp med masse iskaldt vann. Hvis du vil, kan du ha i noen isbiter også - jeg gjorde ikke det, fordi da måtte jeg ha gått ned for å hente noen, og jeg var altfor opptatt med å lage marshmallows. La gelatinen mykne i omtrent 10 minutter mens du gjør andre ting.

Finn en medium stor kjele og kast oppi sukkeret, vannet og 60 ml (eller 62,5 ml for å være helt eksakt - 1/4 cup) av sirupen. Rør forsiktig så sukkeret blir vått, og sett kjelen på plata på medium-høy varme. Sett oppi sukkertermometeret ditt (mitt kan ikke klipses fast på kjelekanten, så jeg må bare stå der og holde det), og hold et øye med det. Du vil at sukkerherligheten skal nå en temperatur på 112-115°C, men du har akkurat nok tid til å gjøre neste steg av oppskriften først.

Kjøkkenmaskinen din bør allerede være klar på benken, ellers har du feilet som baker og må løpe strafferunder.
Neida. Joda. Neida. Men du vil ikke ha tid til å gjøre noe, så pass på at utstyret alltid er klart til dyst!
Nå, innimellom alt her nå må du alltid ha et øye på sukkertermometeret. Du vil absolutt ikke at sukkeret skal brenne, for da må du starte på nytt igjen med det, for ikke å snakke om at det er å kaste hellig (og dyr) corn syrup rett ut vinduet (eller i vasken). Om du ser at sukkeret nærmer seg temperaturen mens du fortsatt er opptatt med andre ting, skru ned varmen et hakk og håp på det beste. Og kjapp deg.
Ha de resterende 60 ml (eller 62,5 ml, eller 1/4 cup) av corn syrup-en i bollen til kjøkkenmaskinen. Det skal ha gått omtrentlig 10 minutter nå, så hell av vannet fra gelatinplatene (som bør være myke). Vri ut litt mer vann av dem som om de er en vaskeklut, men forsiktig. Du er en vennlig kjempe. Kjærtegn dem til de slipper litt av vannet sitt. Legg dem så over i en bolle som tåler en tur i mikroen, og kjør dem på max i ca. 30 sekunder, til gelatinen har smeltet helt.
Skru på kjøkkenmaskinen på lav hastighet, og hell i gelatinen (i mitt tilfelle var det halvt helling og halvt skraping). La maskinen gå mens du sjekker herligheten i kjelen.

Så fort den har nådd ønsket temperatur, dra kjelen av plata. Skru opp kjøkkenmaskinen til medium hastighet.
Nå, i Shaunas oppskrift vil hun at du skal helle sukkerblandingen forsiktig over i et litersmål eller lignende som tåler varme og som det er lett å helle fra. Jeg vil at du skal droppe dette. Vær en rebell!
Hovedgrunnen til at jeg vil at du skal være en rebell i dag er fordi jeg gjorde som Shauna sa, og min sukkerherlighet tyknet og stivnet nesten før jeg rakk å få det over i bollen. Jeg prøvde å skrape det ut med en slikkepott, og det fungerte ikke kjempebra. Den andre grunnen er at sukkerblandingen er brennvarm. Om du får det på huden, går det fra å være sukkerherlighet til å bli sukkergrusomhet, og huden din blir veldig, veldig lei seg, og du får ikke marshmallows fordi du sitter på legevakta resten av kvelden.
Så vær en rebell, og hell den sirupen rett fra kjelen over i bollen sakte og forsiktig. Det kan hende blandingen tykner uansett; i så fall, bruk en slikkepott som tåler varme og skrap så godt du kan.
Hvis du tror at dette kan bli vanskelig på grunn av designet på mikseren din, om du ikke får kjelen godt nok bort til kanten av bollen, så ikke vær en rebell. Vi vil jo ikke kaste bort noe corn syrup, vil vi vel?

Uansett, la oss fortsette! Du heller sukkerherligheten over i bollen slik du vil mens maskinen går på medium hastighet. Når kjelen (eller hva slags beholder du har bestemt deg for å bruke) er tom, skru opp maskinen til medium-høy hastighet og la den piske sukkeret i form i ca. 6-7 minutter. I mellomtiden kan du finne frem vaniljestanga di. Du vil ha de fantastiske frøene oppi bollen, men først må du få dem ut av stanga. Jeg pleier å skjære av tuppene (de er ofte krøllete) og dele stanga på langs så jeg får to halvdeler. Så bruker jeg en liten kniv til å skrape ut frøene. Ikke kast stanga! Putt den i et glass med sukker, så får du ekte vaniljesukker, ikke det tullet de selger på butikken. Eller, hvis du er som meg og lager din egen vaniljeekstrakt, putt stanga oppi glasset med ekstrakt.

Når du er klar og 6-7 minutter har gått, skal marshmallowrøra (jeg liker det ordet, altså) være hvit og luftig (og ikke klatre opp vispen, slik den gjør om du bruker en håndholdt mikser med to visper, bare sier fra).
Ha i vaniljefrøene, vaniljeekstrakten, saltet og eventuell konditorfarge, hvis du vil ha en fancy farge (eller en ikke fullt så fancy farge, du velger), skru opp maskinen til høyeste hastighet og la den gå i 1 minutt.

Nå må du være kjapp. Vær så snill, vær kjapp her. Hell marshmallowrøren over i forma med en gang. Hvis ikke ender du opp med dette:

Klart, det ser digg ut, men tenk litt på det at den er like klissete som smeltet mozzarella og superlim kombinert, at den er like seig som Spiderman sitt vev, og at den klatret opp de vispene og inn i mikseren min, så skjønner du kanskje min frustrasjon i går, og hvorfor røren nesten gikk rett i vasken istedet.
Så. Ja. Hell den røra rett i forma og håp på at marshmallow-gudene er fornøyde i dag. Smør en slikkepott med smør/margarin/smaksnøytral olje, og bruk den til å høflig dytte marshmallowrøra ut i hjørnene og til å glatte ut toppen. Finn frem en liten sikt, ha i litt melis, og dryss et jevnt og generøst lag utover den gigantiske marshmallowen du nå har i en form. Tenk litt på det. Du har en giga-marshmallow.

Dessverre må du være tålmodig i dag, fordi den enorme marshmallow-en må slappe av i 6 timer før du kan få lov til å spise den. Det er grusomt, jeg vet. Se 6 episoder av Orange is the New Black, tre filmer á to timer, to filmer á tre timer, eller gjør noe fornuftig mens du venter. La forma stå tørt, og helst ikke over vanlig romtemperatur (jeg dekket den til med et kjøkkenhåndkle også, for å unngå at noe falt oppi, som kattehår eller ansiktet mitt).
Bruk så en kniv for å løsne marshmallow-en fra forma (en god, gammel norsk ostehøvel fungerte perfekt!), langs kantene. Hvis du har vært flink og smurt forma riktig, slipper den taket selv. Snu forma oppned på et bakepapir-ark eller annen overflate, og se på mens du løfter opp forma igjen. Det er vakkert.

Nå kan du enten gjøre det du har fantasert om i seks timer og bare ete hele marshmallow-en på egen hånd, eller du kan finne frem et pizzahjul (ja, et pizzahjul) og kjøre den ned i den sukkerplata du har liggende. Skjær den opp i biter - du bestemmer selv hvor store de skal være fordi det er du som har skapt dette vidunderet. Hvis du vil kan du finne frem mer melis og dyppe de klissete kantene i den. Klapp av den overflødige melisen, fordi la oss være ærlige: Du trenger ikke mer sukker nå. Det er nok herlig sukker allerede. Hørte du? Sett bort melisen. Takk. Du vet det er for ditt eget beste.

Oppbevar i en lufttett beholder i opptil 1 uke. Med andre ord, hvis du vil lage dette som julegave til andre godtemumser må du gjøre det seint - jeg blir antagelig stående to dager i forveien. Jeg tviler uansett på at noen klarer å ha igjen marshmallows etter en hel uke, fordi jeg lagde mine i går, og det er snart tomt allerede, fordi de er så gode.

Ja, jeg lagde mine rosa. Rosa puter!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar